VYTLAČ STRÁNKU >>>

Hit pitného režimu - anabolická srvátka


Keď sa povie srvátka, každý si spomenie najmä na jej upotrebenie pri výrobe a spracovaní žinčice, prípadne na poslednú návštevu salaša. V niektorých regiónoch Slovenska jej hovoria aj žinčičník.

Je to produkt vznikajúci po zrážaní mlieka procesom syrenia (sladká srvátka) alebo pri výrobe mliečnej bielkoviny kazeínu (kyslá srvátka). V treťom tisícročí sa uplatňuje čoraz častejšie pri výrobe originálnych výživných funkčných nápojov zlepšujúcich výkonnosť a regeneráciu náročne fyzicky i duševne pracujúcich. Vtedy býva často ochutená ovocnými šťavami.

Pred niekoľkými rokmi boli všetky bielkovinové výživové doplnky vyrábané buď z plnotučného mlieka, alebo z vajíčok. Vajíčka sa pokladali za najkvalitnejší zdroj bielkovín pre doplnkovú výživu. V ostatných rokoch však museli ustúpiť do úzadia, pretože pozornosť biochemikov a odborníkov na výživu sa sústredila na srvátkovú bielkovinu (srvátkové proteíny).

Tá má v súčasnosti najvyššiu biologickú hodnotu zo všetkých dostupných bielkovín a aj preto veľmi vzrástla jej celosvetová popularita. Existuje niekoľko dôvodov, prečo patria srvátkové proteíny k najlepším bielkovinám vhodným pre človeka.

Srvátka obsahuje viac aminokyselín s rozvetveným reťazcom ako iné druhy proteínov a má najvyššiu biologickú hodnotu. Tieto špeciálne látky preto organizmus využíva nielen v procese kvalitnejšej stavby svalových vláken, ale môžu slúžiť aj na okysličovanie mozgu pri najrozličnejších druhoch fyzickej a psychickej aktivity.

Okrem toho má srvátka veľmi nízku hladinu tukov i laktózy. Mnohí ľudia totiž trpia práve neznášanlivosťou na laktózu, ktorej je v mlieku priveľa.

Ďalšou výhodou srvátky je zvýšená hladina glutatiónu, pravdepodobne najdôležitejšieho antioxidantu tela, bojujúceho proti nepriateľským voľným kyslíkovým radikálom.

Na základe štúdií s jednotlivcami vo vyššom veku sa usudzuje, že pokiaľ má človek nižšiu hladinu glutatiónu, má väčší predpoklad na postihnutie Alzheimerovou či Parkinsonovou choroby. O to výraznejší je preto dôvod na konzumáciu srvátkových a kombinovaných produktov obsahujúcich vo svojom zložení nadpolovičné množstvo srvátky.

K pozitívnym vlastnostiam srvátkového proteínu patrí aj jeho rýchle vstrebávanie v tráviacom trakte a jeho kladná úloha pri posilňovaní obranyschopnosti organizmu proti infekčným ochoreniam.

Srvátka má navyše aktívnejší a výraznejší anabolizujúci efekt, zabezpečujúci nárast svalovej hmoty, ako často potajomky a za drahé peniaze konzumované a "pod rukou" kupované zakázané dopingové látky - zdravie poškodzujúce anabolické steroidy!

ďalej >> << späť zavri stránku